De VPN gebruiken op uw NAS

De VPN gebruiken op uw NAS

Als uw NAS beschikt over de optie om een VPN te maken, doet u er goed aan hier eens mee te experimenteren. Het is niet moeilijk om een VPN op te zetten, maar daarna kunt u altijd en overal een versleutelde verbinding leggen met uw eigen netwerk.Een VPN, Virtual Private Network, is handig voor wie buiten de deur bezig is en toch het gevoel wil hebben lokaal te werken. Wat u namelijk doet is een (versleutelde!) verbinding naar uw netwerk maken, waarna de server dit netwerk gedeelte. Inclusief eventueel gedeelde mappen en het externe IP-adres dat bij dit netwerk hoort. U houdt daarbij gewoon internetverbinding, maar dit verkeer loopt via uw netwerk, versleuteld en wel.

de VPN gebruiken op uw NASDe VPN gebruiken op uw NAS? Een aantal voorbeelden.

  1. U ben op vakantie in het buitenland. U wilt graag voetbal kijken via de NOS-website. Dit kan echter niet, want de NOS mag alleen naar Nederlandse IP-adressen streamen. U kunt nu een VPN-verbinding maken naar uw netwerk in Nederland. De NOS zal nu denken dat u in Nederland bent, waardoor u nu wel kunt streamen.
  2. Een ander voorbeeld is dat u een routerinstelling wilt wijzigen vanuit een locatie buiten uw netwerk. U kunt een VPN-verbinding maken en de router lokaal benaderen via het lokale IP-adres. Dat kan handig zijn.
  3. Nog een scenario waarbij een VPN handig kan zijn, is om veiligheidsredenen. Stel u zit bij de Mc Donalds en u gebruikt hun wifi. In dat geval kunnen ze al uw verkeer waarnemen. Door een connectie met uw VPN te leggen, weet Mc Donalds niet meer naar welke websites u surft.
  4. U gebruikt uw VPN-verbinding om via uw telefoon betalingen te verrichten met uw bank-app.

Tijdens de NAS-trainingen op het NAS-traininscentrum hebben we volop aandacht voor de veiligheid van uw NAS en data. Een VPN opzetten is maar één van de vele zaken waaraan u kunt denken.